There was an error in this gadget

Wednesday, November 11, 2009

I'm Not Ok

arini dlm sejarah..???
9/11/2009

da jadi sejarah pun.. aduh... nape la jadi kat aku? aku x mintak pun jd camni... tp, mesti ade hikmah.. tuhan xkn uji hambaNya dgn ujian yg berat klau Dia tau hamba die x mampu nak tanggung..
so, kiranyer aku ni dlm golongn ape? urmmm... terima je la dugaan ini sbg satu ujian..
ish3.. ape aku ngarut2 nie?? laptop?? sygnyer kat laptop tu..
nape nak ilang time aku xdek kat umah?? da lama nak tulis blog, mn la tau 1st blog aku psl laptop ilang..!!!! susahnyer nak terima kenyataan...

mlm 8/11/09...
ms tu da dekat kol 12.. org lain sumer da start study osce.., tp aku duk lepak kat bilik depan duk share cite psl pengalaman praktikal kt taiping ngan budak2 lain.. pastu nasib baik la ade kesedaran nak study osce... so, aku pun kembali la ke bilik aku dgn xdek perasaan nak study... sbb esoknyer da nak balik kg... masuk2 bilik je tgk rumate aku ngah study.. aku pun rs tergugat la jugak... cehhh.. (tp, ckit jek)..hehe.. duk tgk diorg study. Pastu nmpak la sorg member ni die pgg notes kajian imej ms sem 4... alamak notes aku yg tu kat mn ek??!! dgn tiba2 terperasan... note tu ntah mn aku cmpak.. ms tu da kol 12 lebih kot... baru la kelam-kabut nak cari notes tu... notes tu mmg pnting coz mls nak bc buku tebal Bontrager yg tebalnyer ntah berapa ribu muka surat ntah... erkkk (smpai beribu m/s ker?) tp mmg buku paling mahal dlm sejarah yg pernah ku beli... ms aku bli tu blh thn lagi harga die coz 'baru' RM175.. klau x slh la.. aku bli buku awal ckit dari bdk2 batch aku yg lain coz ade buku senior yg x abis jual.. coz, ms tu ade duit lbh... so, bli je la dulu, takut aku gn duit tu utk benda2 x penting plak... ms tu ade 3 org jek budak batch aku yg bertuah coz bli buku tu awal2... sbb lpas tu, kecoh ms tu.. harga minyak naik.. n dgn tiba2 ade kejutan.. tp bkn kejutan budaya! kejutan coz scr drastik harga buku tu naik hampir 100%.. harga buku tu skrg da mencecah RM300.. uhhh, ms tu rs lega sgt2 coz da bli awl2... tp, kesian gak kat budak2 lain coz nak byr duit buku tu.. mmg mcm terkena renjatan jek dgr harga buku tu ms tu.. ish3.. eh, da lari topik r plak nie..

xpe3.. ni nak smbg balik cite.. ms tu da kul 12 lebih kot.. org lain smua da ready nak tdo.. aku plak baru nak start cari nota.. aduhh.. klau da suka wat keje last minutes.. alamtnyer mmg camtu jugak la... x gheti2 nak berubah..adehhh.. skang rs la sendiri.. kelam-kabut cari nota tu.. abih sume nota2 sem lepas aku selongkar.. tp, x jumpa2.. sbb nota die tu x tebal sgt.. so, mmg susah nak jumpa.. lg pun tu nota fotostat sendiri.. almaklum lah, da abis sem 4 igt x guna da nota2 tu, so cmpak je la merata-rata.. skarg baru tau!! arghhh.. rs geram r plak bla x jumpa.. nak pinjam notes member tp, segan r plak.. xnak la kcau die study.. so, dgn perasaan x puas ati coz x jump nota tu, aku pun pi la cari kat dlm kotak2 nota yg da lm terbiar tu.. mn la tau kot2 terselit kat ctu ker.. cari punyer cari dlm kotak tu.. x jumpa gak! rasanya cam nak give up jek...

x blh jd nie.. xkan nak bwk buku tebal yg berat ntah bape kg ntah.. uhh, mlsnyer..!! dgn perasaan berat ati, skali lg aku selongkar nota2 sem lepas kat 'box' aku tu... kali ni cari dgn penuh berhati-hati n satu-persatu.. abis sume aku kluarkan include yg dlm fail... then akhirnyer...yes!! sukanyer aku.. at last jumpa gak nota tu dlm fail tuh... wahhh, mmg lega gler ms tu... tp bla fikir balik ms tu da kul 12 lebih.. smpat ker nak bc sume nie? hahah.. peduli je la smua tu, yg penting nota ni da jumpa.. hehehe.. sempat x sempat tu lain cite... bak kt org esok masih ade... ceh, coz gn prinsip tu la esoknyer jd blur.. umpama x tau ape2.. dasyat2..

then, bla da jumpa nota tu, berlaku la ckit keajaiban.. tiba2 jek mud nak study tu dtg..wa.... ajaibnyer! hahaha.. ape lg, pi la ambik laptop.. bwk kat luar.. igt kan time nak study blh la gak dgr2 lagu... ilangkan boring n tension... huhuh.. tp x jln gak.. tahan ntah bape minit jek study.. pastu mata ni da bg signal mengantuk.. mulut plak ntah bape kali nguap daaa.... adehh.. pedih r plak mt nie.. tp nak xnak kn study gak coz xkan la nak jwb tanpa ilmu.. wpun slama ni jwb exam goreng ikut sedap jek..huhuhu.. tp bla fikir balik, ala osce je.. bedal je la ape yg blaja kat department slama nie.. dgn kuasa tu la... aku berenti study..kih3... so, layan la lagu jap.. tgh layan lagu, then ade plak msg dari member tya tgh watpe... igtkan dari sape ghupenyer minah kat umah bwh tu..hehe.. tiba2 dtg idea nak ajak die study skali coz study sorg2 mmg ngantuk thp gaban..urmmm... die pun suh r pi umah die.. nk xnak demi osce pi la gak nak kutip ilmu dari die.. mn la tau kot2 die da byk study.. ceh.. ghuper2nyer sm jek ngan aku..ms smpai kat umah die tu, nmpak die baru kluar dr bilik tv (common room) tersengih-sengih2... heheh.. nmpk sgt x study lg tu...

uiyooo.. ape lagi ms nak turun tu aku tgglkn laptop tu ats kerusi mcm tu jek.. tp aku da tutup laptop tu n biar plug die terpasang coz nak cas laptop.. ms tu risau gak tggl laptop tu 'sorg2' cam tu jek... tp, sedapkan ati.. ala, skejap je nie.. ms kluar umah, tgk kiri kanan.. line clear... (mcm buat jht jek..hehe) sunyi jek.. sume org da tdo kot.. so, xdek la risau sgt tggl laptop camtu jek coz pk sumer org da tdo... ms tu kul 12.30am.. lbh kurg camtu r...letak ats kerusi tu, ms tu ade towel member sidai kat kerusi tu, so, mcm terlindung ckit n rs selamat r ckit.. then, dgn senang ati.. kluar r umah, pi umah member td tuh.. igtkan study berdua blh la ilangkan ngantuk.. tp, x jadi gak... coz, da ngantuk n byk yg x study.. ktorg pun wt fast review... da dekt 2.30pm.. ape yg ktorg study n ckp pun da xleh masuk n xleh nak igt dlm kepala otak nie... mt da berat.. kdg2 duk selit2 gak ngan benda yg merapu2 yg xdek kaitan ngan osce..hehehe.. byk tol bazir ms.. da la gap exam 2 hari lgsung x buat ape2.. skrg baru nak rs nyesal.. tp da bese dah.. hahaha.. mmg aku nie mcm ni.. slalu jek wat keje last minutes... itulah aku..dari sem 1 cam tu..aiyoo.. xtau la nak wt camner.. haha.. teruk2..

ms dekt kul 2.30 tu, aku da give up.. sume benda da xleh masuk.. mt yg td ngantuk thp gaban, skang da jadi ngantuk tahap dewa...(ish3.. ada beza ker?)haha.. pastu dgn perasaan redha je la ape nak jadi esok, aku pun tawakal jek.. tawakal ngan usaha yg x berapa n sgt2 ckit, blh jadi ker? hahaha.. no komen.. pastu buku tebal yg jadi bhn rujukan tu pun aku tutup... x sanggup nak tatap lg... then, ckp la kat member nak masuk bilik da ni.. tp, muka die mcm sgt risau. mcm nak study lg jek... aku pun naik je la bilik biar dier study sorg2, coz mmg da x larat gler da nie..

masuk2 bilik jek, uhhh... lega laptop aku slmt. ade lg kat ctu tgh cas.. aku pun kunci la bilik.. tiba2 terpandang kat laptop.. nak biar laptop tu kat cnie je ker? ms tu pk dlm ati.. ala.. slmt jek pintu da kunci.. aku pun cabut la plug laptop tu. takut kot2 ade org nak masak air pkai plug tu ke pg esok.. then, ltk la plug laptop tu ats laptop.. ms tu laptop tu kat ats kerusi.. then aku tolak kerusi tu bwh meja.. nak bg terlindung ckit.. towel kat ctu pun de lg ms tuhh.. coz da ngantuk.. x pk pnjg lg.. masuk bilik then trus tdo..

pg esok.. bgn2 jek pi mndi.. then, siap awl2 coz nak osce.. so, x pk benda lain da.. laptop aku pun aku da lupa.. ms tu xtau la laptop aku de lg ke x.. tp, klau ikut logik mesti la ade lg.. coz pintu kunci, xdek sape nak ambik melainkan org dlm umh tu sendiri.. tp rs ms tu lptop mcm ade lg je.. ms tu kluar awl... blum kul 7 lg da siap.. catat sejarah tol.. x pnh2 turun awl.. hahha.. slalu muka ni antara muka last yg turun.. ms nak turun awl da rs lain mcm.. tp, x bg tau sape2.. diam jek.. igtkan x sedap ati psl osce... mn la tau jd plak benda lain.. ms turun tu, dak farmasi 2 org x kluar lg.. so, ktorg kluar je la tanpa kunci pintu, sbb mcm da terbiasa la plak kunci pintu sblum kluar umah.. even pi psr mlm pun kunci umah klau xde org.. ms tu x pk ape2 pun nak jadi.. cuma pk slalunyer diorg ni kluar awl.. ala, biar je la... mls nk pk lebih2..

smpai kat kolej pun smua duk berkumpul kat atas tu.. dpn bilik lecturer.. ms tu tgk smua duk hafal ntah benda ape ntah.. igt xnak ambik tau pun.. so, relax je la. tiba2 dgr plak ura2 mengatakan soaln osce susah.. masuk special projection la... adehh.. ms tu baru gelabah nak bc..huhuhu... mls r nak cite pnjg2 psl osce... everything is ok.. klu bc la... tp coz x prepared tol2.. jd la camtu.. umpama cukup syarat je.. x perfect pun..masuk dlm tu segala mcm benda lupa..(bkn slh aku)keadaan yg wat kita smua jd camtu.. nak kata takut, x la sgt.. ms masuk tu relax jek.. tp, tu la..benda yg aku merapu pun x tau.. lecturer pun mcm rela jek dgr aku merapu.. hik3. patient2 tu pun blur2 je lg.. maklum la jd org 1st masuk osce.....(sorry la kat mereka2 ni klau tiba2 terkasar ms positioning tuh, hehehe.. risau klau diorg x ikut arahan coz yg jd mgsanyer aku gak..) xpe la, at least better than before...

then.... abis je osce lega sgt2, coz lepas nie xyah pk ape2 lg... hooorayyy!! =).. tp, mn la tau happy sekejap jek.. abis osce.. igt nak pi jj.. bkn nk wat ape sgt pun.. sj jln2..enjoy.. nak tgk wyg tkut x smpat coz mmber ni nak blik kg kul 7.30pm.. tiket da bli.. aku pun igt nak balik awal coz nak ntar baju kat untie.. tkut x sempat kering.. pi jj tu seronok r gak, byk tol borak ngan enab nie.. smpai muka ktorg dua kali masuk McD... duk lepak ctu wat mcm pot ktorg..huhuuh.. peduli la org nak ckp ape... pastu pi jj tu pun, duk ntar laptop sorg kwn nie rosak.. smpai kat ctu duk borak ngan jurujual kat ctu.. tp mmg kenl die pun.. duk bincng2 psl kahwin mix la.. jual anak la.. hahaha.. mau dekat satu jam duk abis ms kat ctu borak psl ntah ape ke benda lg tah.. seronok gak layan jurujual tu.. hohoho.... ms tu happy je.. igt nak survey harga tuk external hard disk skali coz mmg da lm nak bli.. tp x bli2 lg.. ms tu pk blh gak gn tuk wat back up klau jd ape2 nnt.. adehhh. tp mmg x kesampaian.. laptop ilang sblm tiba masanya.. tidakkkkkkkk...!!! grrrrrrrrr......

balik jj tu, ms tu x pk ape pun... duk relax2 kan bdn.. smpai umah, pastu pi ntar laptop kwn yg rosak td tu kat tuan die.. then lepak sat kt bilik member yg pi jj sama2 td... tgk si zata ni tgh lyn cite korea.. 'my tutor friend'.. ms tu terpikir gak nak ambik copy cite tu, tp pendrive x bwk...time tu otak da ntar signal suh pi tgk laptop.. tp bdn x ikut arahan.. ignore jek.. x lm tu naik bilik sendiri igt nak pi mandi, tp ade org la plak.. so, solat asr dulu..abis solat asar, skali lg otak ntar signal yg kuat suh pi tgk laptop.. tp, ms tu duk tangguh2.. xpe la ..sat lg je la.. nak bereskan keje dulu.. sat gi da start bukak laptop mmg x blh nak stop.. then keje pun x jln.. then, lepas tu trus pi turun bwh, ntar baju kat untie.. naik jek atas tgk bdk nie tgh siap2 turun bawah nak balik kg.. kereta abg meor tgh tggu diorg kat luar hostel.... so, lepak kat koridor sat.. kononyer nak tgk diorg pi..lm la gak duk kt ctu dlm 10-20 minit.. then, bla diorg da blah.. aku pun msuk bilik.. igt nak mandi ..tp ade org lg.. so, solat maghrib dulu.. pas solat baru mandi n basuh tudung2 yg nak basuh... lm la gak duk memberus kain2 tudung tuu... then, abis je mandi ms tu da isyak... so trus solt n then igt nak jemur tudung tu trus.. tp, lupa r plak.. baju kat untie x ambik lg.. so, pi r turun ambik.. ms tu dah dekat kul 9.00pm.. naik je atas rs lega coz keje da beres wpun baju2 tu x jemur lg...

naik jek atas.. letak baldi kat tepi.. ms tu pk sat gi la jemur baju.. nak pi lyn laptop sat.. ms tu barulah tergerak ati nak pi tgk laptop... then, tiba2 jek pndg kat kerusi tu lptop dah xdek!!!! adehhh.. sadis n tragis tol... x terkata ms tu.. rs mcm org gler jek tgk laptop da xdek.. ms tu blh pk rasional lg.. ms tu pk betol2 mn aku ltk laptop tu kli terakhir... n aku mmg rs aku ltk laptop tu kat atas kerusi tu dari smlm.. x alih2 pun dari smlm... tp, x puas ati lg, nak sedapkan ati aku pi la geledah bilik tu. abis sume bntal2 aku selerakkan.. kot2 mn tau aku slh letak ke... or de mmber2 yg baik ati tlg simpankan tuk aku... cisss... tp hampa... sia2 jek usaha mencari.. even dlm beg laptop yg kosong tu pun aku tgk utk ke berapa kali pun aku x tau.. bwh katil pun aku cari... dlm almari pun aku cari.. sgt2 kecewa.. =(..
xtau nak kt ape ms tu.. tiba jek rs cam nak nangis... bape kali aku kluar msuk umah tu, nak tenangkan pikiran.. tp x tenang2 gak... aduiiii... ape la nasib.. knape mesti aku?... tp, aku sdr x blh nak slhkan takdir.. kdg2 kn redha.. tp x tau nak redha camner lg... da xleh nak kontrol lg sedih n frust sgt2.. nak wat experiment pun wat la kat org lain... tp laptop aku plak jd mangsa 1st...urmmmm.... tp, klau dgn die curi laptop aku tu, blh buat die elak drp melakukan dosa2 yg besar cam bunuh diri ke... bunuh org ke... terjun bangunan ke.. aku redha.. skrg2nyer blh tlg die dari jd murtad or wat dosa2 yg besar... yg x blh diampunkan... ish3.. klau die mati dlm keadaan mcm tu.. sia2 jek dier idup...

ms hilang tu x tau nak kt ape daaa...mula tya bdk2 umah tu.. kot2 kluar pg td x kunci pintu ke... tp diorg kt pintu kunci.. ok la tu.. xkan nk slhkan org yg x berslh plak.. aku xde la sekejam tu.. then, aku tya sape yg balik awl skali.. ms tu yanie kt die balik 2.30pm... pastu die kluar tgk tv n tdo.. ms tu pintu x kunci.. so, ms tu la laptop aku ilang kot... nak plak klau pintu x tutup rapat.. angin tiup ke.. so, pintu terbukak camtu jek.. pintu tu klau x kunci dr dlm mmg sng terbukak coz tombol pintu rosak.. lg la senang pencuri tu nak aim.. lgpun ms tu mmg budak2 aras tu rmai yg x balik lg..so, lg senang nak wat keje2 mencuri tu.. tp, ni smua satu andaian.. aku sendiri pun xtau kisah sebenar n bla ms laptop aku ilang.. hya pencuri n tuhan jek yg tau kejadian sebenar...

tp, slh aku gak.. letak laptop kat luar... atas kerusi plak tu.. igtkan ltk disebalik towel org tuh selamat laa... mn la tau jd camnie.. slama ni x pnh tinggal laptop kat luar cam tu jek klau xdek org...pi kluar kedai ke, psr mlm ke.. msti kunci umah klau xdek org, nak plak klau laptop tggl kat luar.. tp, sbb pk aritu smua org gi kolej n pintu berkunci.. so, igt slmt la latop tu.. lupa la plak aritu balik lmbat n suruh yanie tlg simpankan kat dlm bilik.. klau la blik awl aritu.. mesti x jd camnie.. coz selalunyer benda pertama ydg dicari pas balik kolej mesti laptop... slalu jek nyesal bla benda da jd cam nie.. ( x guna daa..) tp, bla pk balik.. benda klau da nak ilang tggl kat dlm bilik pun blh ilang... ade hikmah kot.. aku jek yg xtau lg.. just ssh ckit nak terima kenyatan.. klau la org tu tergerak ati nak pulangkan laptop tu.. bersyukurnyer... klau die malu, ltk balik laptop dlm umh tu pun da kira ok... x pyh nak tunjuk muka n ngaku die yg ambik.. aku da x peduli smua tu.. yg aku tau, aku nak laptop aku balik.. tu jekk... klau die pk ssh sgt nak dptkan laptop, cuba die pk.. lg ssh jd mangsa die coz kn kluarkan duit buat kali kedua tuk bli laptop baru.. bukannyer org kaya pun ilang yg tu bli yg lain.. klau la die pk camtu...mslhnyer akal die pendek.. cian kat die.. blaja tinggi2, tp xtau nak pk.. bersimpati tuk diri sendiri n tuk die gak... org lain yg xde laptop blh jek idup bahagia.. die plk bahagia ngan mencuri laptop org lain..n org yg jd mangsa die plak sengsara.. bahagia ke die?? aku tau die pun sengsara coz curi brg org lain.. nak tgk smpai bla die blh idup camtu.. klau dpt tgk die repeat exam tuk smua paper tiap2 sem... lagi bahagia aku tgk.. tp, aku x smpai ati nak doakan dier mcm tu... urmmm...

pagi nie.. 11/11/2009..
tb2 terbaca satu blog nie psl kehilangan laptop gak.. pastu de comment kt ctu yg kt 'doakan jek org tu mandul 7 keturunan'.. ish3.. klau la aku doakan mcm tu.. tp, x baik doakan keburukan org lain.. tp, klau btul2 jd kat org yg curi tu..bkn slh aku. aku x pnh mintak die akan jd mcm tu.. pastu de plak org reply.. 'org cam tu mmg x patut ade keturunan'..urmmm, bla pk balik mmg btul pun.. tp, tu smua keje tuhan.. aku x berhak masuk campur.. org yg bg komen tu ckp mcm tu kuat2 coz die pelik selipar die asik ilang jek... at last, org tu pulangkan blik selipar tu bla dgr die kt mcm tu.. uisshhh... dasyat3.. tau pun takut. tp, ms curi tu x tkut plak.. plik tol... nak ke aku ckp mcm tu kuat2? urmmm... x sggup rsnyer..

da penat da nak tulis nie.. tu pun byk benda yg kn skip n x dpt nak cerita terperinci sgt2.. mls nak pk daaa.... lain kali klau ade ms aku smbg la cite nie... kot2 ade terlepas mn2 bahagian penting ke... doakan aku dpt balik laptop aku tuuu...
urmmmm.... aminnn... skrg baru la kau tau, nape bdn aku x ikut arahan suh pi tgk laptop awl2 ms otak aku bg signal... sbb klau aku tau laptop aku tu ilang awl2.. mesti smua keje aku x buat.. baju pun x basuh.. coz da xdek mud... mmg ade hikmah..

1 comment:

  1. Sabar ye wahai sahabatku.... anggap ini sebagai pengajaran kepada anda....:)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

Apa yg patut kita buat dengan pencuri macam ni?

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget